Tuesday, January 10, 2012

ANTARA KOPI & JUS LEMON DI PAGI HARI.

Hai lamakan tak menconteng-conteng kat blog ni... bukan apa agk sibuk dengan beberapa majlis keluarga, kursus bisnes (cewah sejak join bisnes ni huhuhuhu) dan honeymoon yang tertunda kuang kuang kuang sebenarnya jalan2 je.....  Hari ini saya nak kongsi dengan kawan-kawan tentang KOPI DAN JUS LEMON... jus lemon tak pernah saya minu tapi kalau jus limau kasturi atau senang kata limau suam satu ! itu selalu... Jom kita baca satu artikel mengenainya..kredit untuk beliau:

cam dalam citer korea Prince coffee

Mulakan Sarapan dengan air limau/Lemon

Air bersih dan lemon segar yang diperah merupakan salah satu penggalak tenaga bersih yang paling baik . 

Kebanyakan orang  bergantung kepada minuman berkafein seperti kopi untuk mendapatkan tenaga pada waktu pagi. Kopi adalah perangsang adrenal menghasilkan tenaga yang kotor dalam bentuk  gula dalam darah dan tekanan oksidatif. 

  Malangnya, kopi adalah diuretik yang habis badan anda rizab air dan mineral yang penting dan elektrolit seperti natrium, kalium, kalsium, dan magnesium.

Orang ramai berasa bertenaga oleh kopi disebabkan oleh kesan kafein pada kelenjar adrenal. Kopi merangsang organ-organ ini untuk mengepam hormon adrenalina tenaga segera dan norepinephrine. Hormon-hormon ini merangsang badan untuk gula pecahan disimpan dan melepaskannya ke dalam aliran darah. 

 Proses ini menyebabkan gula darah yang tidak normal yang meningkatkan tekanan oksidatif, pembentukan radikal bebas dan kerosakan tisu secara keseluruhan. 

Makanan dan minuman yang kita makan memberikan caj elektrik yang memulakan pengeluaran tenaga dalam badan kita. Ion adalah sebahagian daripada molekul yang membawa caj elektrik. Ion yang bercaj positif dipanggil "kation," manakala ion yang bercaj negatif dipanggil "ion negatif."

Kebanyakan makanan kita meletakkan ke dalam badan kita datang dalam bentuk yang kationik, manakala proses pencernaan semulajadi (asid hidroklorik, enzim penghadaman, air liur)  adalah anion. Lemon adalah  satu-satunya makanan anion . Ini bermakna bahawa ia membawa caj negatif yang sangat kuat dan amat  aktif.Lemon segar membantu mengoksidasi badan dan memaksimumkan fungsi enzim.Lemon dikenali untuk merangsang enzim semulajadi dalam hati/liver. Ia membantu hati dalam proses pembuangan toksin seperti asid urik dan membersihkan salur hempedu .

Asid sitrik juga boleh memainkan peranan yang amat penting dalam  peroses chelation dengan batu-batu kalsium yang tidak normal. Ia mempunyai kebolehan unik untuk membentuk kompleks larut dengan kalsium yang banyak. Ia telah digunakan untuk menghapuskan batu pankreas dan batu karang. Mekanisme ini juga boleh membantu mencegah timbunan kalsium  di dalam salurdarah yang menyebabkan penyakit jantung
Air bersih dengan lemon menyediakan badan dengan penghidratan, anti-oksida dan elektrolit. Lemon adalah sumber yang kaya dengan perangsang - vitamin C. Ia juga mempunyai banyak elektrolit seperti kalium, kalsium dan magnesium. Lemon merupakan sumber yang amat besar sitrus fitonutrien iaitu anti-oksida bioflavonoid yang telah diberi label Vitamin P.
Vitamin P terdiri daripada hesperetin glikosida flavonoid dan naringenin.Kajian telah menunjukkan bahawa vitamin P meningkatkan keupayaan anti-oksida vitamin C. Bioflavonoids ini juga meningkatkan kebolehtelapan rerambut dan aliran darah . Ini adalah sangat penting untuk bekalan oksijen kepada tisu dan mengekalkan tekanan darah yang normal. Antioksidan ini juga telah terbukti untuk mengurangkan bengkak dan edema.

Apabila  mengambil 1 limau  dan diperah ke dalam 16-32 oz air bersih dan suam panas. Pastikan makan bahagian luar membran limau di mana kebanyakan serat pektin dan bio

No comments: