Saturday, January 28, 2012

9 NYAWA

Kenapa 9 nyawa? itulah persoalan pertama bila tahu novel terbaru RAM... ntah kenapa macam takde hati sangat nak baca dan membelinya.... Well hari tu Abu Razeen telah mengusha saya untuk tukar novel RAM dengan dia..huhuhuhu masa tu macma baru tertarik nak baca 9 nyawa... well dah baca best jugak lah..
Thanks Abu Razeen... dan ini review versi saya... hihihihihi ( teringat masa sekolah dulu sekarng ni dipanggil Projek Nilam)



* Jangan mudah percaya pada orang lain dengan segera... kena check dulu lagi lah kalau nak jadikan org tu suami atau pasangan hidup kita ( jgn jadi macam Cinta Intan dan Khairil ngeri nya suami ku seorang gangster) ....


* Jangan lari dari segala kenangan dan memori pahit dan meneruskan hidup kita seperti pelarian ( macam Hakim yang cuba melupakan kisah pahitnya dn ibu Intan ) Kita kena berani menghadapinya.

* Tiada jalan mudah untuk berjaya dan kaya raya ( jangan jadi macam shauqi..tapi nasib baik dia cepat tersedar)

* Jangan lari dari masalah hadapi nya dengan tenang dan berdoa serta tawakal pada Allah ( jgn jadi Dr KAren..tapi takpe dia bukan Muslim hihihi )

* Jangan jadi paranoid pada sesuatu membuta tuli ...check dulu ye....

* Hidup kita sudah ada aturannya, kita merancang Allah juga merancang untuk kita..DAn ketahuilah bahawa Perancangan Allah lebih baik untuk kita....

* Selagi bernafas jangan mengalah...USAHA DOA TAWAKAL.....

 Sinopsis saya ni agaknya dapat tak  menarik perhatian semua untuk mencari novel ni dan membacanya... ok lepas ni saya dah boleh pulangkannya kembali pada Abu Razeen, saya tak pulangkan sebab nak wat review ni la  lah...hihihihi...maaf ye Abu Razeen.

2 comments:

abu razeen said...

wahai jentayu ni resensi pesen baru ker... anyway gud try. masih belum sempat resensi hatiku di harajuku... banyak beli buku lain-lain.. sebenarnya banyak hujah yang kena disiapkan hu hu.. nanti kita swap buku lagi yer.. Natrah dah habis baca?

Noorul0206 said...

huhuhuhuhu Abu razeen, ini lah resensi versi jentayubiru.... penuh tandatanya... nak try adakah versi ini mampu menarik org lain utk membaca jugak.... ok nnt kita swap lagi ye.... takpe lepas ni 4 bulan kan takde kes hehehehhe