Tuesday, August 30, 2011

SEMANIS MAMA CARRIES



 Selamat hari raya aidil fitri maaf zahir batin.... ramadhan dah melabuhkan tirai...sedih plak.. Dan tanpa sedar dah 2 syawal dah hari ini. Tahun pertama beraya dengan suami dan semoga tahun depan Allah taala izinkan beraya dengan 'tanda cinta kami' pula..insyaallah..



tahun ni dapt makan kuih mama carries, dah lama cari sebab suka sangat kuih ni sedap..nyum nyum nyum ni pun angah yang beli.. 50biji = Rm18.00  sedap tau.....


mencucuk dan membakar satey..seksi you!! huhuhuhuhu
Tahun ni juga En. Kanda kena masa satey...wahahaha...satey ayam, satey daging dan satey paru... wah sedap.. well resepi satey senang nye rupanya tapi yang susahnya nak menyiang dan mengemaskan daging , ayam dan paru tu..lotih den... pastu bab mencucuk tu..perg sakit pinggang...nak hidupkan api pun seksa jugak...well apa pun seronok la... tahun ni raya penuh bermakna...walau diri ini 'on off on off' tapi Alhamdulillah..masih mampu mengawalnya.... 
Alamak kabur dek asap la plak.....   




ni baru jelas...( TEAM BAKAR SATEY) keje keras hidupkan api huhuhuhu


abah pun menyumbang tenaga...cucuk satey ayam.... pengalaman pertama kata abah...huhuhuhu




rendang paru yang masih belum kering...
Tapi yang paling best adalah Mr Kanda kot...sebab RENDANG PARU dia dapat pujian melangit dari mak Noi...siap minta resepi tu.. wakakakakka...

tapi memang sedap pun (wah puji suami sendiri) huhuhuhu atau memang aku ni memang suka dan tahap cipan suka pada paru tak kira masak apa...hihihihihi




dan satu lgi masakan yang kami sekeluarga tak pernah masak sebelum ini ialah lepat... En. Kanda ngan anne(adik kembar En. Kanda) yang buat... aku just tolong basu pulut dan kacang tolo je.... daun palas uda n adik pegi cari kat Mersing( yela dah last minute kan) well kali ni biar gambar la yang berbicara...lotih den... hihihihi


      kacang tolo....








kacang telo dimasak sekejap dengan santan...
my adik ipar tengah dok mengacau....


pulut yang bercampur kacang tolo tadi dibungkus dalam daun palas......



 kemudian lepat ni di rebus macam kita rebus ketupat tu... tapi tak sempat plak nak amik gambar yang dah siap masak..... kih kih ... well tapi memang terbaik la...sedap...nyum nyum..


Alhamdulillah...terima kasih Ya Allah di atas nikmat kehidupan ini, semoga diri ini dapat bertemu lagi dengan Ramadan dan syawal tahun hadapan...amin....