Thursday, December 15, 2011

OMBAK RINDU

Semalam pergi sebuah kedai buku di Tesco Bukit Indah dan cuba mencari-cari novel OMBAK RINDU versi dulu-dulu... dalam minda saya tu sebuah novel berwarna ungu dan berlatar belakangkan ombak dan laut... memang tak jumpa tapi...tiba-tiba ah ada pun ala tapi lain la cover dia... ntah kenapa ye saya seperti tidak menyukai je cover yang baru ni..saya rasa dengan meletakkan gambar pelakon-pelakon Filem ombak rindu sebagai ilutrasi kulit telah menghilangkan identiti novel tersebut.... ( dalam hati tak bestnyeeee ) opss memandai je saya ni tapi itulah pandangan peribadi saya.....


Teringat waktu saya baca novel ini dahulu...ketika tu saya berusia akhir awal 20an... rasa buku tu telah meresapi minda dan jiwa remaja saya ketika itu...rasa novel tersebut ada jiwa yang begitu mengagumkan... saya belum lagi menonton filem tersebut jadi saya tidak boleh komen apa-apa mengenainya... tunggu saya dah tonton nanti...


suka yang ini...atau mungkin saya kesukaan saya pada warna biru dan ungu serta laut telah menpengaruhi minda saya.... Wa Allah hu alam...
Cuma saya tak begitu rasa teruja dengan ilutrasi kulit novel Edisi Ulang Cetak ini... huhuhuhu tapi siapa lah sayakan hanya seorang pembaca tegar je... apapun tahniah kepada semua yang terlibat dalam penulisan dan penghasilan novel dan filem OMBAK RINDU. Tahniah semoga fenomena ombak rindu ini akan memberi impak positif dalam pemikiran masyarakat. amin...

Sunday, November 27, 2011

KHASIAT BISMILLAH

Tadi belek-belek buku kat rak buku abah, terjumpa satu buku eh tak pernah plak baca buku ni, buku baru ni... apa lagi pinjam lah kejap... teba juga nak habiskan baca satu maam memang tak sempat ni, jadi baca cekut cekut je lah... Tertarikh pada perbahasan khasiat dan keistimewaan Bismillah..

Jadi rasanya nak share ngan orang lain pulak ..jom check it out:-


Imam Al-Manaawi di dalam kitabnya "Faidhu Qadiir" mengatakan bahawa diriwayatkan sesungguhnya ketika ayat 'Basmallah' diturunkan maka bergoncanglah gunung ganang.

Basmalllah terdiri daripada 19 huruf, sama dengan bilangan malaikat yang diserahi menjaga neraka. Dan antara keistimiweaannya ialah:-

* /untuk mempertingkatkan kewibawaan

* Dijauhi dari hal-hal yang tidak dingini.

* Agar perniagaan terus maju

* Agat ditunaikan hajatnya

* aman diwaktu tidur

* Untuk menundukkan orang zalim

* Menyembuhkan sakit

* Menjalinkan cinta dan kasih sayang atau mengilangkan bodoh

* Untuk melaksanakan hajat dan menghadapi orang

* Anak sentiasa hidup sihat

* Agar tanaman dihindari dari malapetaka

* Selamat dalam menghadapi musuh

* Menyembuhkan sakit kepala

* Untuk menyedarkan orang zalim

Ok jom kita sama-sama beramal.... Smoga kita dirahmati Allah

Tuesday, November 22, 2011

PROJEK JANA TABUNG

PENUH PETI AIS SAYA...
Sesi persekolahan dah sampai ke penghujung, semua sekolah dah bercuti, biasanya kalau akhir-akhir tahun ni, kebanyakkan sekolah akan buat majlis jamuan akhir tahun atau jamuan perpisahan... ermm macam masa zaman saya sekolah dulu, asyik menjamu je huhuhuhuhu

Asrama sekolah En. Kanda pun tak ketinggalan, boleh tahan gak duit bebudak ni, yelah simpanan dari awal tahun.. En. Kanda telah bermurah hati bagi saya satu projek...buat dadih 100 cup.... masa dapat tempahan tu, confident je sanggup ok..  Memandangkan kesihatan lum ok sepenuhnya, saya start lewat, nak ambil malam, pagi baru saya buat... itupun setelah En. Kanda asyik tanya je...huhuhuhu.

wah bila dah start buat, tak menang tangan plak.... tapi seronok, bila dah sejuk dan nak masukkan dalam peti ais..alamak satu lagi masalah tak muat lah pulak terpaksa keluarkan barang-barang dalam peti yg rasanya boleh dikeluarkan..well akhirnya berjaya...saya buat 3 rasa je: coklat, epal dan jagung...

apapun seronok ok selamat bercuti sekolah.... (dulu suka :) sekarang tidak lagi huhuhu sebab time cuti je kena tingal sorang)

Sunday, November 20, 2011

KEK BUNGA FONDANT


PERCAYA TAK SAYA YANG BUAT? nak tahu klik gambar ye....


Saya bersyukur, apabila saya menghadapi masalah seperti yang saya lalui ini, saya belajar untuk menjadi tabah dan memenuhkan ruang masa saya dengan perkara yang berfaedah dan mencari ilmu-ilmu duniawi yang baru disamping menambah ilmu ukhrawi... Alhamdulillah di atas segala ujian dan limpahan nikmat Mu Ya Allah.

Nak tahu cerita lanjut klik la kat gambar diatas ye....

teka mana satu cupcakes saya? huhuhuhuuhu paling kiri bawah ye...... yg handbag warna biru tu class gitu...



Thursday, November 17, 2011

SAYA DAN BIO EVER



Saya kenal produk ni , dikenalkan oleh member saya (Masa kat court huhhuhu) ... masa mula-mula dia test kat tangan saya, sya kata takkan lah letak kan tangan, dan hasilnya akan ke muka, tipulah... kawan sya cuba lah dulu. dalam 10  minit ..yelah memang pun ada beza.. menarik ni.. sya tanya lagi.. apa lagi boleh buat, takkan tu je? macam-macam dai pun citer pot pet pot pet.. menarik... dia tak jual dia pun pakai jugak saje share-share ngan saya (kira macam saya share hari ni lah hehehehe)

Baik je dari court, saya terus search tentang krim ni... macam menarik je bende ni...saya citer ngan officemate saya, dia terus kenalkan saya dengan consultant ( cantik akak ni), kira K. Elmy buat demo dengan beberapa org officemate yang lain...

Testimoni pertama saya, adalah apabila saya tesilap pakai di dagu dan dagu saya meruncing kehadapan, just amik masa dua hari je... tapi saya tak sukalah dagu over sangat ni saya tanya officemate cara nak kuruskan/hilangkan double chin...hahaha rupanya salah..sekarang double chin sya dah berkurangan, Mr Kanda kata dah tak nampak dah tmpat simpan makanan tu..hahahhaha jahatnye dia...

Testimoni kedua, setiap tahun jika raya haji, gaut abah mesti datang... kesian abah teruk gak, tapi Alhamdulillah tahun ni, mak kata abah takde ngadu sakit sangat, sikit-sikit je nampak beza... Alhamdulillah Bio Ever membantu dengan izin Allah.

 Ok tu je saya nak share tentang krim ni,(lain kali saya citer pasal ramuannya pulak ye) kalau berminat nanti leh lah email saya.... sharing is caring.. saya bersedia berkongsi sebab saya pun dapat hasil dari perkongsian kawan saya....Terima Kasih allah kerana melorongkan hati kawan saya mengenalkan bio Ever....

SATU JANJI-RAM

Time sejuk-sejuk dan hujan macam ni selalu buat kita teringat akan sesuatu kan? sama lah..saya teringatkan kawan saya ..Kenal sejak dari umur 18 tahun dan sekarang kami berdua sama-sama nak masuk 3 series... hehhehehe

Bertambah teringat kat dia apabila kembli membelek-belek noveL RAM-SATU JANJI (INI SEMUA GARA-GARA ABU RAZEEN yang mengajak saya berbincang dengan novel-novel RAM huhhu)..

Dia selalu kata RAM amik nama dia untuk heroin, aleh padahal belakang je sma..LIA huhhuhuhu

Well suka novel ni, plot citer dia bercampur-campur, boleh dikatakan perfect dalam satu kehidupan, ada sedih, gembira, tragis, pengorbanan, cinta, tanggungjawab yang disebadikan di dalam satu penulisan. Suka juga dengan kesabaran watak LOKMAN.. sedikit sebanyak memberi kesan dalam diri ini. Paling best rasa macam tengok citer polis Hog Kong...

Jom kita imbas sinopsis novel ni saya amik dari SINI. Kredit dan terima kasih Penulis Blog...

SINOPSIS:
Balas dendam, pencarian keluarga kandung, keadilan, kasih sebuah percintaan, air mata dan kesetiaan seorang lelaki yang bernama suami, adalah satu janji yang melingkari hidup Luqman.
Tragedi pembunuhan ayah Luqman, telah membuka satu rahsia yang menjadi hijab jalur pengkhianatan. Pada ketika inilah Luqman menemui Adelia Mustapha. Kasih dan cinta Luqman, rupa-rupanya menjadi racun berbisa di hati Adelia.
Janji yang begitu teguh di hati Luqman akhirnya membawa musibah. Dengan segala kudrat, Luqman berusaha bangkit untuk menggapai janjinya semula.
Dan di hadapannya ada seseorang yang telah menghulurkan tangan untuk membantu Luqman melaksanakan satu janji yang pernah terungkai.
Ok nanti cari SATU JANJI di Kedai Buku berhampiran ye... jangan sampai dia jadi filem baru nak cari..masa tu conform dah sold out...hihihihi (pengajaran bila saya sibuk nak cari OMBAK RINDU hihihihi)

Thursday, November 10, 2011

MUSIM HUJAN


sebenarnya takde kaitan pun tajuk dengan entry kali ini, cuma kat luar hujan. dan dapat email dari adik yg banyak pic -pic menarik ni..so nak share lah kat blog..cantik tau... jom kita check it out...


ala tomei tomei.....

HAVE A NICE DAY!




HIKMAH TERSEMBUNYI?

 


Resah bila diri ditimpa masalah
Buntu bila dihambat kekecewaan
Tk mampu untuk berdiri
apatah lagi melangkah

Lupakah diri ini
Ujian Allah tanda Kasih Sayang Nya
Insan Yang Di Uji adalah
Insan Istimewa Di sisi Allah

Duhai Hati
Bersabarlah
Duhai Diri
Bersyukurlah...

Tuesday, November 8, 2011

APA KAH INI ISYARATNYA?

Winning the Creative MIND and OPPORTUNITIES: Winning the opportunities: PENGARANG KITAB- AL-AZHAR DAN TASAWUF MODEN- ALLAYARHAM PROF HAMKA.
“Peluang yang besar itu datang secara tiba-tiba.. Datang tidak menent...

Thursday, November 3, 2011

HADIAH DARI SHELL

BAUCER DARI SHELL....

Hari tu tolong isi borang Shell Contest 'Pam & Rebut pelaung memenangi RM500,000.00 untuk EN. Kanda... Well alhamdulillah tak sangka tangan bertuah hehhehhe EN. Kanda bagitau pihak Shell call kata kami menang lucky draw tu....
Ingatkan dapat 500,000.00 tak pun 5000.oo ke atau 500 ke tapi 100 je..huhuhuhu  Alhamdulillah syukur, syukur bukan senang tak dapat dah sekian lama, baru dapat kali nikan... Tak sabar nak tunggu Check..Macam saya dapat dari Petronas  dulu tu....
 Tadi baru kejap ni, En.Kanda tunjuk Mr Gdex hantar surat dari SHELL, wah rupanya RM100.00 dalam bentuk baucer Petrol... jadi apa lagi terus lah minta EN.Kanda hantar g office esok naik MYVI..VIVA rehat ye esok...huhuhuhuhu

Apapun terima kasih YA ALLAH kerana memberi rezeki ini, terima kasih SHELL... harap-harap esok-esok dapat up lagi 0 nye..seperti 100,000.00 wau aminnnnnnnn...

Wednesday, October 26, 2011

FM FOTO FREE?

Lagi sekali saya mencuba nasib...


KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT NAK JOIN
BOLEH LAH CLIK SINI YE..

Friday, October 21, 2011

SERONOKNYE

Saya seronok sebab percubaan pertama saya menjadi... tapi semuanya saya citer di blog hobi saya...
KLIK GAMBAR UNTUK CERITA DAN RESEPI..




.........JENTAYUBIRU.........

JOM TAMBAH TRAFIK BLOGGGGG!

 
Macam menarik je kan banner ni lain dari yang lain... jom kita cuba nak... KLIK JE SINI! atau...



  
KLIK BANNER PUN BOLEH GAK.. 


Wednesday, October 19, 2011

SIAPA MEREKA YANG DOANYA SEGERA DIMAKBULKAN ?

Pagi tadi dalam perjalanan pergi kerja, saya dengar slot Motivasi Pagi di IKIM.FM.. ustaz Izhar kalau tak silap saya (yang saya ingat , beliau adalah salah seorang mushrif IMAM MUDA siri 2)Menurut beliau ada 7 Orang Insan-insan yang doa Mereka mustajab... jom kita check it out...

1)  Doa Ibu Bapa kepada anaknya....
Terima kasih mak dan abah atas segala titipan doa untuks aya sepanjang kehidupan ini... Luv both of u..

2)  Doa anak yang soleh kepada ibu bapanya
Terfikir sejenak, adakah saya anak yang soleh kepada ibu bapa saya? semoga sayalah anak solehah tersebut..amin..

3)  Doa orang yang dalam kesusahan
   Lupa plak nak doa banyak-banyak masa kereta panjit hari tu... hihihihi

cutenya..
Doa saya semoga satu hari nanti saya pun dapat sebegitu bukan setakat seorang tetapi kembar ye..AMIN...


4)  Doa orang yang musafir
Siapa yang nak musafir tu, outstation ke balik kampung ke, Kenang Daku dalam DOAmu...

5)  Doa Pemimpin yang Adil
Kena buat appointment ni nak jumpa depa... hihihihi

6)  Doa seorang kawan keatas kawannya
Kawan-kawan doakan yang baik-baik ia untuk saya, saya pun Insyaallah akan doakan yang baik-baik untuk kawan-kawan..

7)  Doa orang yang sedang berpuasa...
Jom esok puasa.... hihhihi

Ini setakat yang sempat saya fokus ketika memandu tadi..dan untuk pengetahuan selanjutnya apakata  kita baca sini.


Lirik Lagu Doa RAHIMAH RAHIM
Hanya padaMu aku meminta
Sesungguhnya Kau pemurah
Ampuni segala dosaku..
Kesejahteraan,kedamaian,keimanan,ketaqwaan
hindarku dari Mu Tuhan
{Selawat serta salam
buat Nabi junjungan kepada muslimin dan juga muslimat
Ya Allah Ya Tuhanku
aku mendengar seruan dan hanya kepadaMu ku beriman}
KeranaMu aku disini
KepadaMu aku kembali
Apabila tiba saatnya nanti
Sehingga tiba detik itu
                                                      Ku bermohon hanya dariMu
                                                      Engkau peliharailah diriku
                                                        Dengan namaMu Allah Yang Agung
Yang Pengasih Yang Pengampun
kepadaMu ku berlindung 2x
{reff}2x..
....JENTAYU BIRU......


Monday, October 17, 2011

MCDONALD BELANJE SAYA?

Hari ni dapat email dari adik saya,, baucer dari Mcdonald... isk isk habislah diet saya... Pipi saya dah macam nak sama dengan itu burger... hihihihi
bestkan kalau dapat lagi best kalau orang belanje..hihihih
Ok siapa yang suka teramat sangat dengan McD leh lah pergi sekarang.... teringat plak dengan
X-officemate saya dulu.. peminat tegar MCD, boleh dapat award kalau ada award sebegitu..hihhihihi

Ok selamat makan... saya kena bertahan ...isk isk isk


....Jentayu Biru...

Giveaway: FM Macam-macam Ada'

Wah penyakit saya sudah agak kronik... takpe-takpe selagi tak menang, saya nak cuba juga hihihihi..
Hadiah kali ini agak menarik..kebetulan saya memang peminat tegar FM ni, (tak sabar nak tunggu peti ais saya dipenuhi dengan FM) hhehehehhe jadi jom kita sama-sama usha Blog dia...


Semoga ada rezki ku disini...... (harap-harap anak Tuan Tanah yang cute akan mencabut nama saya) hehehe
Insya Allah..amin

Sunday, October 16, 2011

KENAPA TAYAR SPARE BERSAIZ KECIL?


Pernah tak mengalami situasi di atas? huhuhuhu suspen kan bila tayar kereta tetiba kempis.. pulak tu kat tengah-tengah kawasan yagn sunyi dan takde orang... tambahan pula memang zero pasal tukar menukar tayar ni.. fuh memang mencabar...Itu lah pengalaman yang tak mungkin dilupakan ketika dalam perjalanan menghadiri perbicaraan di Mersing. Selama hampir tiga tahun ini, inilah pengalaman pertama yagn begitu suspen ni...

Alhamdulillah, walaupun kawasan di sunyi sepi, tapi line telefon masih ada, jadi apa lagi terus call En.Kanda tanya nak buat camne...mula-mula dengan penuh yakin nak tukar tayar sendiri, tapi bila buka je boot, terfikir boleh ke nak naik/tinggi kan kereta ni, macam tak kuat je... hehehehehe
En.Kanda macam tahu je, dia dah tolong callkan keluarga angkat dia kat area Tenggaroh, bila dengar je ada orang yang akan datang tolong terus duduk dalam kereta..takut sebenarnya heheheheh.
     

itulah jeck, alat untuk tinggikan kereta.... lepas tu baru leh tukar tayar.

  Lebih kurang 20 minit menunggu, akhirnya sampai pun adik kepada adik angkat En.Kanda, mulamula takut juga nak keluar sebab ini pertama kali jumpa dengan dia, tapi tengok muka ada iras adik so betullah tu... Alhamdulillah

Ok tayar spare yang comel dah keluar....
Tak puas hati betul dengan saiz tayar spare ni, kenapa la dia kecil sangat tak imbang, nak pakai sampai gaji pun tak boleh, memang kena tukar tayar sebelum balik rumah nanti.  So kawan-kawan leh tak tolong jawab tajuk entry saya ni? hehehehe

alhamdulillah saya selamat, walau adik kedai tayar kata, teruk tayar akak ni tinggal tunggu meletup je (Saya tak perasan pancit sebab hujan lebat), jadi terima kasih kepada Uncle Lori yang potong kereta saya, kalau dia tak potong saya tak melayang dan tak perasan tayar dah kempis,  dan terima kasih kepada Angah yang tolong tukar tayar, terima kasih banyak, dan terima kasih pada EN.Kanda dan abah yang memberi tunjuk ajar walau hanya melalui panggilan telefon je, Dan terima kasih untuk semua anakguam yang kena menunggu dek kerana kelewatan ku hampi satu jam. Dan yang paling penting TERIMA KASIH ALLAH .

Moralnya:
* Marilah kita sama-sama belajar cara tukar tayar kereta ( teringat masa ambil lesen dulu cikgu ajar, buat tak tahu je, hehehehe ni lah padahnya)

* Sebelum outstation atau memulakan perjalanan, check tayar dulu ye..

* Pastikan tayar spare sentiasa ada angin.

* Kalau boleh pastikan dalam kereta ada alat-alat untuk menganti tayar.


....JENTAYU BIRU........

Friday, October 14, 2011

BILA ISTERI SUKA BERLETER


Tajuk tu bakal bikin kontroversi tak? hehehehe sebenarnya saya menceduk idea tajuk ni daipada salah satu cerita dari buku ini... jom...

Dah lama juga saya habis baca buku ni, tapi tak sempat nak buat entry mengenainya..buku ini sesuai sangat kepada bakal pengantin dan pengantin baru..hehehhe yg dah lama pun boleh yang penting ada matlamat untuk mengubah dan memperbaiki diri..

Buku ini menyingkap petua-petua cinta abadi alam perkahwinan, pengalaman sebenar dan tip-tip berguna serta amalan-amalan doa tertentu dalam mengemudi bahtera perkahwinan supaya kekal hingga ke akhir hayat.

Banyak sangat ilmu di dalam buku ini, jadi jgn lupa dapatkannya di mana-mana kedai buku ye...
Salah satu kisah yang menarik perhatian saya ialah mengenai isteri yang suka berleter tu la tadi...

"Kisah ini berlaku pada zaman Saidina Umar Al-Khatab..(saya ringkaskan kisah ni ikut gaya bahasa saya) seorang lelaki Badwi yang ingin mengadu menegai isterinya yang suka berleter kepada Saidina Umar yang merupakan khalifah ketika itu tetapi dibatalkan kerana telah mendengar isteri Saidina Umar juga berleter..

Pada suatu kesempatan beliau telah bercerita mengenai peristiwa itu kepada Saidina Umar R.A, dan Saidina Umar menjawab " Isteriku ini memberi ketenangan kepada diri, dia menjaga anak-anakku, dia juga mengelakkan saya daripada perbuatan zina dan maksiat, Dia memasak dan menyediakan makanan sedangkan itu bukan tanggungjawabnya.  Maka pabila isteri ku berleter, saya mesti bersabar memandangkan segala kebaikan yang sudah diberikan"

Ok untuk ulasan lebih boleh lah dapatkan buku ini dan baca ye.......ok check it out..


......jentayubiru.......

3rd GA RossRazif

Saya semakin ketagih plak dengan contest & give away ni... ok nie contest kedua yg saya cuba..nak tenggok ada tak rezki yang tertulis buat saya disini..amin, hihihihihi.

Hadiah yang ditawarkan menarik perhatian saya.... jom check it out... (manalah tahu ada yang nak join sama jom lah....)


Tuesday, October 4, 2011

GIVE AWAY FROM BLOGGER- pertama kali join.

Hai ini pertama kali saya nak join give away, selalunya saya hanya jadi pemerhati, tapi tak tahu kenapa hari ni berubah angin pulak, dan ini adalah give away pertama yang saya nak cuba..
nak tahu lebih lagi? klik sini...
give away  igauan ku.....
kenapa ye nak join? maybe sebab saya tertarik dengan hadiah dia...best!!!
InsyaAllah jika ada 2 orang pemenang, salah seorangnya adalah saya dan jika ada SEORANG sahaja Pemenang orang itu ADALAH SAYA!! wah penuh confident!

 Kepada Tuan Punya blog,semoga sewaktu pemilihan secara random itu nanti, nama saya akan tersenarai ye....amin..

'

Friday, September 30, 2011

USAHA TERAKHIR, AMIN

slwt slm kpd semua muslimin muslimt..setiap mnusia brbeda ujianya..semuanya ujian menaikkan lgi drjat,ksih syg allah s.w.t pda dri kita,menaikkn keimanan..bkn kemenangan sekrng yg kita cri,klau boleh kedua 2 insyallah..pling pnting 1- cra kita mnerima setiap ujian,msalah itu 2-jgn sesekali prasngka buruk di ats kejdian yg brlaku 3-ikut turutn check klinik comformkn 4-perubtn islam 5-cuba dhulu+bca,amal, 6-setiap pesakin mestilah tanam kenyakinan setiap bacaan,amaln yg dberi+doa+taubat+sabar+mintak petunjuk ,setiap penyakit ada ubatnya,buruk@baik kejadian itu dri allah,pkoknya hti mesti mau cuci sklai oo sifat2 azazil..masalah dlaman@rhsia2,salah silap sebelumnya sdr@ x,allah mha mndngar,dizinkn sekiranya masih lgi ado jdoh pengubtn lain2,sekiranya dkhabulkn doa mintk petunjk,insyallah akn trjdilah miracle allah s.w.t.aitu di utuskn hamba2 special give,bkn pwg@bomoh..insyallh allah akn temukan jodoh kpd penyakit kita itu..inyallah,,sedia brkongsi tips2 nsihat,setkat mna yg terdya,mungkin dpt membntu meringankn,memberi moral support kpd muslimin,muslimah..d antara hmba2 allah yg kurniakan sedkit anugerah,bgi membntu hmba2 lain yg lebih memerlukn..laatakof walaatahzan..ini juga jihat krn allah,bkn palestin shja..robbana 'aatinafiddunyaa hasanah waafil'aakhiroti hasanah..wassalm..
Saya copy daripada blog ini, sebab saya rasa terkesan dengan apa yang diluahkan oleh Penulis tersebut. Mungkin apa yang saya lakukan sebelum-sebelum ini, belum diizinkan oleh Allah akan hasilnya. Saya berdoa dan mengharap dengan penuh keyakinan semoga usaha saya dibantu oleh suami, keluarga, ustaz, pakar dan mereka disekeliling saya akan diizinkan oleh Allah untuk berjaya. dan semoga Usaha kali ini diizinkan Allah untuk membuahkan hasil yang berkesan dan semoga usaha yang terakhir. AMIN...


......JENTAYUBIRU......

Thursday, September 29, 2011

TRIFFLE



Jeng- jeng siap pun triffle saya, saya terbaca mengenai triffle ini di salah satu blog ni, Tapi triffle dia cantik yela sifu kan..saya punye kelakar je, tapi en.Kanda kata sedap..kira ok lah tukan. saya telah dapat resepi Triffle ini dari sini.. Ada satu lagi blog ni lagi detail cara buatnya... bezanya dia guna whipping cream/ yougurt..

Dan alhamdulillah saya berjaya, saya sebenarnya tak pasti sangat triffle ini apa, sebenarnya triffle ini sejenis puding. Terdiri daripada 4 lapisan:-
                                             1) Lapisan kek sifon
                                             2) Lapisan kastad
                                             3) lapisan buah-buahan / samaada dalam tin atau tidak
                                             4) lapisan agar-agar kosong (saya guna agar2 perasa pandan)
Bagi mengemar puding, triffle memang resepi baru yang boleh dicuba... nyum nyum sedap....

Thursday, September 22, 2011

SEGENGGAM TABAH...

Segenggam Tabah

Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya

Senilagu : Fadzli Far East Senikata : ITO Lara (Gurindam Entertainment) Hakcipta : Inteam Records Sdn. Bhd. Penerbit : Fadzli Far East Susunan Muzik : Firdaus Mahmud
Dah 9 bulan 1 minggu dan 6 hari (stakat hari ini) awan mendung yang menyelebungi kehidupan harian, namun tetap bersyukur kerana dalam tempoh itu langit tidak sentiasa diselebungi awan mendung itu, kadangkala ada hujan, taufan, angin kenyang dan ada juga cahaya matahari yang menyinar, dan kadangkala malu-malu menunjuk sinar dan adajuga hari-hari yang dihiasi pelangi indah...Apapun kehidupan mesti diteruskan dengan tabah  sabar dan kuat, walau apapun dugaan yang mendatang , tak boleh tewas di tangan mereka yang tidak suka melihat insan lain bahagia.
Apapun  bersyukurlah, kerana ini semua adalah ujian dari Allah untuk melihat harga cinta kepada Nya, dan kepada si dia serta kepada diri  sendiri. Allah hanya menghantar orang itu sebagai orang tengah, dan tanpa izin dariNya semua usaha orang itu tidak akan berjaya. Tiada apa yang kuat selain kekuatan Allah!
Maka redhalah, kerana hanya dengan redha kepadaNya, akan menambah kekuatan diri untuk menempuh segala yang telah berlaku dan bakal berlaku.

Bersyukur kepada Ilahi
Kerana sehingga hari ini
diri ini masih kuat menongkah arus hidup ini
dengan taburan ranjau berduri,
walau kadangkala kaki lemah berdiri,
Hati merintih sendiri,
Demi mengejar redha Ilahi
Sabarlah duhai diri,
tabahlah wahai hati,
Kuatkan semangat ini
Untuk mengejar redha Ilahi
Semoga dipinjamkan kepada ku kekuatan, ketabahan Para Nabi dan Rasul ketika tabah menghadapi ujian darri Mu,
Semoga diri ini ikhlas dan redha menerima semua ini
Semoga segala usaha diredhai dan dipertemukan dengan
Sinar bahagia dan rahmat Ilahi..
Amin...
From the bottom of my heart
Johor Bahru.
                                           .......JENTAYU BIRU........

Tuesday, September 20, 2011

ALHAMDULILLAH...SERONOKNYA

SERONOKNYA SAYA...MACAM UPIN IPIN TU...  :)
Alhamdulillah, saya sangat suka dan gembira, ini kerana blog saya telah kembali sihat..setelah setahun lebih 'dia" tak sihat.. bukan tak sihat apa, tapi setiap entry baru saya tidak dapat dipaparkan di blog list sahabat-sahabat saya... tu yang sedih tu.. sampai  ABU RAZEEN kata, saya update blog setahun sekali hahahhaha..

sekadar gambar hiasan...
Pelbagai cara saya cuba..sehinggakan saya pernah terfikir untuk pindah blog baru...tapi kerana sayangkan blog ini,saya lupakan niat untuk berpindah blog.. Yela ini kan blog yang mengenalkan saya kepada pelbagai cara... Lagipun pindah blog baru seolah-olah seperti saya mahu lari dari masalah.

Alhamdulillah berkat kesabaran, usaha yang tak kenal erti jemu dan kesetiaan saya, akhirnya pada hari ini, saya telah sedari bahawa blog saya telah kembali seperti biasa, seronoknya....

Moralnya:

*kita kena rajin berusaha untuk mencapai apa yang kita mahukan, jangan kenal erti putus asa.

Seperti semut yang rajin berusaha dan tidak cepat putus asa
* Kita kena mencari jalan untuk menyelesaikan masalah bukan lari dari masalah.

* Kesetiaan akan memberikan kita kesan yang begitu INDAH...

* SAYA  SANGAT GEMBIRA...

Ketika menaip entry ini, telinga saya terngiang-ngiang lagu Maher Zain- ALhamdulillah (walaupun lirik lagu ini macam tiada kaitan dengan keseronokkan saya) hihihi
 jom kita layan...

was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009


…Jentayubiru ….

Thursday, September 15, 2011

KHASIAT AIR KOSONG....

air masak? ala tak nak lah...huhuhu tu la dialog yang sering meniti bibir sejak 28 tahun yang lalu.. sebab tu selalu je kena hidration atau kurang air dalam badan..cuma alhamdulillah tidak pernah dimasukkan ke wad kerana kurang air.... (rahsianya tak suka ke hospital kalau sakit..ke klinik je) huhuhu
Tapi sekarang rasanya menyesal pulak..sekarang ni nak paksa diri ini minum air.. dan setelah dileteri oleh Mr.Kanda dan rakan2 kat pejabat akhirnya saya nekad..ditambah pulak maklumat yang saya dapat daripada blog ini.. so saya share kat sini ye..kredit utk pemilik blog ini...



"MENGANTUKNYA! Setiap kali selepas makan tengah hari mesti mengantuk. Kadangkala rasa tidak larat hendak buka mata. Rasanya bukan sebab tidak cukup tidur sebab tiap-tiap malam aku tidur nyenyak,” rungut seorang rakan yang beberapa kali tersengguk-sengguk depan komputer.

Sememangnya, mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap menafsirkan keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar.

Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu.

Paras garam akan meningkat apabila simpanan air dalam badan berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air serta mencetuskan rasa dahaga.

Bagaimanapun, cetusan rasa dahaga ini berlaku lewat. Biasanya apabila kita berasa dahaga, badan sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan. Kehilangan ini boleh menimbulkan pelbagai implikasi.

Air adalah unsur penting dalam badan. Badan lelaki membabitkan 65 peratus air dan 55 peratus bagi wanita. Air bertindak sebagai pelarut, penyejuk, pelincir dan agen pengangkut nutrien ke seluruh badan.

Kandungan air dalam badan setiap orang adalah berbeza mengikut kandungan lemak masing-masing. Secara umumnya, jumlah peratusan air dalam badan orang yang tidak banyak lemak adalah lebih tinggi. Kira-kira 70 peratus berat otak, 75 peratus berat jantung, 90 peratus berat paru-paru dan 82 peratus kandungan darah membabitkan air.

Badan mengalami kehilangan air sepanjang masa iaitu hampir 80 peratus sehari, walaupun kita tidak aktif. Kehilangan ini berlaku melalui air kencing, najis, peluh dan pernafasan. Setiap kali menghembuskan nafas, kita kehilangan air dalam bentuk wap. Jika dikumpulkan, kita mungkin boleh dapat satu atau dua gelas air yang hilang melalui pernafasan.

Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu liter air setiap hari. Sumber air bukan hanya daripada air minuman kerana ia juga ada dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Berapa banyak air yang kita perlukan?

Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air atau satu liter air sehari. Namun, jumlah ini berbeza antara setiap individu, aktiviti dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Tentu saja jika kita melakukan senaman pada hari panas, kita kehilangan lebih banyak air melalui peluh.

Air yang keluar ini perlu diganti segera, sama ada ketika atau selepas bersenam, untuk mengelak masalah kekeringan. Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air? Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Sebenarnya sukar bagi orang sihat mengalami keracunan air. Ia biasanya berlaku pada bayi. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.



Masalah retensi air atau ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.

Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Jangan risau. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.



Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.
Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang.

Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah.

Kesan kekurangan cecair
Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:

* Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)
Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah
Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan
Tekanan darah menurun
Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk
Lesu pada waktu siang
Sakit belakang
Dehidrasi
Sakit kepala
Memperlahankan kadar metabolisma
Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara
Sendi dan otot mengalami kekeringan
Menyukarkan penyingkiran bahan toksik
Meningkatkan keinginan untuk makan
Darah menjadi pekat
Mudah keliru.
Degupan jantung meningkat
Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan
Paling malang, jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

...jentayubiru...