Sunday, November 28, 2010

Hikayat 5 bulan 3 minggu 2 hari yang telah berlalu...

Tanpa disedari rupanya sudah 5 bulan 3 minggu dan dua hari cincin ini dijari manisku... kejap je.. rasanya letih memikirkan warna tema majlis, gubahan hantaran belum hilang dah 5 bulan erk... majlis pertunangan hari tu tema hijau..tetiba rasa suka plak ngan warna hijau sedangkan sebelum ni  suka warna biru semua benda nak biru, kalau dulu tgk barang-barang stationary semuanya warna biru... pelik gak bila majlis tunang pilih warna hijau...huhuhuhuhu hantaran buat sendiri je... bodoh-bodoh je maybe sebab rasa puas kalau buat dengan tangan sendiri, cantik ke tak cantik pon hasil tangan sendiri... tapi bukan lah buat sesorang ada pembantu, sape lagi kalau bukan angah dan mak, cuma masa sirih junjung tu je angah dah tak kuasa nak layan, nasib baik ada adik sepupu tolong buat sama-sama dengan dia.... jom kita biarkan gambar yang berbicara.....


bagi telur..mula-mula tiada dalam perancangan, tapi bila cousin saya tanya, telur bagi tak? oh kena bagi erk? jadi saya pun terus la sediakan bekasnya yang saya beli dah siap letak reben...huhuhuhu bekas tu satu RM1.80 dah siap reben tak yah fikir lagi pasal reben....cuba tapak tu je saya kena buat sendiri....



                                                                 
coklat dan gula-gula...tangkai tu asyik nak rebah je.. apapun berjaya...saje letak penuh bakul..sebab teringat yang Mr T mempunyai ramai anak saudara... jadi ada lah habuan untuk mereka... hihihihihi
biskut dan sumi jelly...
biskut tu saya ngan mak yang buat, balang tu saya beli dah lama, saya jatuh cinta pandang pertama...hihihihi
kain untuk baju melayu (untuk nikah nanti) saya buat bunga.... tak reti sangat tapi hentam je la labu.... dan hasilnya.... tak sekemas mana pun.... Mr T pon baju nikah saya buat bunga juga...tak sangka...tak rancang pon...
Inilah sirih junjung yang menyebabkan mata saya hitam tak cukup tidur....
saya dapat idea malam sebelum majlis...bunga saya beli kat JB, jenuh juga cari kat mane kedai jual bunga hidup area BBU... akhirnya saya dapat kat Tampoi... danhasilnya tarar.... taklah secantik gubahan profesioanal tapi boleh la.... hihihihihi


Ini agar-agar,
adik sepupu saya sponsor.... kira dulang akan terlebih bila ada agar-agar ni..makcik saya kata takpe yang penting jgn kurang... ok rezeki jgn ditolak.....
bunga rampai..... mula-mula saya dah siapkan bunga rampai dari rumah di JB lagi tapi saya salah simpan, saya simpan di bahagian beku, hasilnya bunga tu kering...wa wa wa jadi kat rumah saya kena lah racik lagi, tapi kali ni mak uda saya tolong..last minit nye keje... huhuhuhuhu yang penting bau dia wangiiiiii...

sebakul buah-buahan.....
saya beli buah-buah ni dari JB lepas balik kerja... satu bakul MASLEE tu penuh ngan buah je...hihihi abah yang kata kena bagi banyak sebab keluarga mereka besar....
nampak kilat tak buah tu? saya amik petua maklong saya masa kenduri kakak sepupu saya dulu, sapu minyak masak... alhamdulillah masih mengingati petua ni setelah 13 tahun berlalu..hihihihi


 kain samping songket ngan songkok....
samping di beli kat Kelantan... makcik dan Pak Bil yang belikan thanks tolong belikan ye.... sian juga susah nak cari warna yang saya nak.....


 ni pen untuk Mr T dan kembarnya...
sebab majlis kami adalah sehari selepas hari lahir mereka berdua..jadi saje saje nak banyak kan dulang bagilah pen ni... jenuh cari kedai yang boleh ukir nama kat pen... akhirnya jumpa di City Square....


teka ni apa? tuala...
saya tak tahu nak buat apa... tiba-tiba tangan saya lipat-lipat jadi segi empat ..terus dapat idea nak buat bantal... angah tolong sembat.. pastu  saya letak reben.... boleh la...



Majlis saya guna baju dan tudung sendiri.... saya belajar pakai tudung ngan fiza, housemate saya.. pastu saya beli batu kristal yg biasa org buat hias dulang hantaran saya letak kat tudung... disebabkan saya tak reti solek dan tak pernah solek jadi saya kena cari org yg pandai tuk solekkan sya...dan ada yg sudi membantu....

nampak tak kat tudung tu kristal hijau..tula batunya... saya pun tak tahu ni rupanya batu untuk menghias dulang sehinggalah saya terbaca di sebuah blog...

kelakar pon ada bila ingat..masa beli batu ni dulu saya sendiri tak tahu ianya untuk apa... tapi saya terfikir nak letak kat tudung.... sebab tu beli.... selendang putih tu sebenarnye saya nak cari warna cream...tapi tak jumpa jadi saya amik je warna putih pastu jahit manik hijau sikit-sikit mana yang sempat....alhamdulillah okla..cantik gak saya (perasan)hihihi

ni dah selesai majlis, officemate saya datang... jadi saya macam baik hati gitu nak layan diaorg..hihihihi

cincin? Mr T hadiahkan saya dua bentuk cincin... dua-dua pilihan saya... tapi paling susah nak cari cincin tunang...sebab saya dah jatuh hati pandang pertama pada satu cincin tu... tapi Mr T kata kita cari dulu yang serupa kat kedai lain.... satu bandar kota tinggi pusing tak jumpa... huhuhuhuhu dan akhirnya beli kat kedai yang saya nak tu juga... alhamdulillah tiba-tiba masa nak beli harganya kurang lagi RM20.00 well kira oklah tu dari mula-mula saya tanya uncle tu kasi kurang RM10.00 je.. kira rezeki Mr T la tu... dan habuan saya... hihihihi


Apa yang saya dapat dari Mr T selain cincin? ada 9 dulang hantaran warna hitam putih gitu.... huhuhuhuhu cantik.... .... Doa dan harapan saya.... semoga ikatan janji 5 bulan 3 minggu dan 2 hari ini akan berakhir dengan satu ikatan suci izin berwali aqad bersaksi pada Disember ini.... dan dirahmati serta dipermudahkan segala urusan..amin.. (ngah  taip ni berdebar-debar...risau + takut ) kekadang saya sendiri pun tertanya-tanya..apa yang saya takut kan erk? hihihihihihi



............ Jentayubiru ...............



Friday, November 26, 2010

DIY: yang lama dilupa jangan..

Em apa ye yang hendak disampaikan... jika baca tajuk tu je mesti tak faham.... DIY: DO IT YOURSELF... tapi apa kaitan dengan yang lama dilupa jangan? sebenarnya saya nak citer pasal almari lama dirumah..... rasanya tajuk ni macam best gitu.... huhuhuhuhu (perasan sendiri)

Cuti minggu yang lepas-lepas-lepas( sebab dah lama rasanya dalam bulan Oktober agaknya) saya telah mengubah sesuatu di rumah saya..iaitu almari buku... sebenarnya almari ni asalnya adalah almari lama yg dulu mak letak pinggan mangkuk dia yang lawa-lawa tapi kemudiannya kami tukar fungsi kepada almari buku-buku kami hihihihihi

Abah ada buat satu ruang di sebelah bilik adik, kami semua sepakat untuk letakkan almari buku ini disebut tetapi abah dah buat para disitu... jadi kami sepakat untuk letakan almari tersebut atas para tu je....
Jadi memandangkan almari tu tinggi sangat kami kena buang dulu kaki dia... huhuhuhu saya ngan angah yang cuba merealisasikan idea kami ini.... tapi akhirnya abah juga yang berjaya..sebab tektik yang kami gunakan salah dan lambat.... well biarlah gambar yang bercerita :-

ini kaki almari itu.... :)





ini hasil tangan saya.... kesan gergaji..huhuhuhu nak habiskan satu pun makan setengah jam...kui kui tangan pun melecet..dasat tu penangan gergaji...hihihi








ini cara abah yang mudah n simple huhuhuhuhu tanpa gergaji...tangan pun tak melecet, tak sampai setengah jam 3 lagi kaki almari selesai dipisahkan..


 ok inilah hasilnya setelah saya, angah, abah dan mak mengangkat bersama-sama almari ni .... fuh memang berat.... well ni baru separuh saya susun buku-buku koleksi kami adik beradik.... saya dah ambil gambar huhuhuhuhu....

Maka dah jimat dah tak yah beli almari buku lain atau papan playwood untuk buat rak buku disitu sebab itulah.... YANG LAMA DILUPA JANGAN.....


.........jentayubiru........

PENGESANAN AWAL KANSER PAYUDARA?

Hai, hari jumaat memang hari yang cukup pendek... saya tak dapat siapkan pun perancangan kerja harian saya semalam.... walaupun saya tak keluar lunch tapi still tak sempat siap juga...adui camne nak amik cuti panjang ni..sempat ke? ada 5-6 fail utk hujah tak termasuk fail2 yang perlu kemaskini..aduhai.... takpe pelan2 saya yakin saya leh siapkan..bukan apa saya tak mahu menyusahkan click saya bila saya bercuti nanti...hihihihihihi

Ok sebenarnya bukan nak citer pasal keje atau cuti ..tapi nak cerita mengenai satu ceramah ringkas yang dibuat di pejabat tadi... iaitu mengenai pengesanan awal kanser payudara.... Saya telah membuat sedikit carian (macam biasa di internet ler...hihihihi) dan nak kongsi di blog ini:-

Apa Itu Kanser Payudara?

Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal. Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus.

Kanser payudara meyumbangkan peratus yang tertinggi bagi penyakit kanser di kalangan wanita. Kanser payudara berada di tangga kelima bagi kadar kematian akibat kanser dan merupakan penyumbang utama kematian akibat kanser di kalangan wanita. Di sepanjang hidupnya seseorang wanita mempunyai risiko mengidap kanser payudara sebanyak 1 dalam 8 dan kemungkinan meninggal dunia akibatnya adalah 1 dalam 28.

Pengelasan Kanser Payudara

Kanser payudara dikelaskan mengikut beberapa faktor seperti kanser lain. Faktor yang biasa diambilkira ialah tisu punca, lokasi tumor atau tisu punca, jenis tisu atau histologi, gred tumor, peringkat tumor, kemunculan dan aktiviti tumor, status nodus dan perebakan. Mula-mula sel bertukar struktur tetapi berada di lokasi asal di dalam duktus atau membran basemen lobul. Kemudian berlaku mitosis (penduan sel) dan metastasis (perebakan) melalui membran basemen dan bergerak ke kawasan terpencil di dalam badan.

Tanda dan Gejala Kanser Payudara

Pembentukan gumpulan merupakan tanda biasa yang kekal untuk jangka masa yang panjang. Kemungkinan nodul asimptomatik akan muncul sebelum tanda atau gejala lain timbul. Sakit payudara atau mastodinia atau sakit pada gumpulan merupakan satu lagi gejala kanser payudara di peringkat awal. Kemudian tanda-tanda radang seperti sakit, panas, kemerahan atau bengkak akan berlaku jika salur limfa kecil di dalam kulit dan pembuluh limfatik diserang oleh tisu abnormal. Kulit akan mempunyai tekstur kupasan oren yang juga dirujuk sebagai “peau d’orange”.

Gumpulan mungkin terjadi di payudara atau di ketiak. Rupa payudara juga akan bertukar melalui penebalan atau pertambahan saiz dan bentuk. Kulit payudara mungkin kelihatan seperti lekuk atau membentuk rabung. Puting mungkin terpusing ke dalam, menjadi merah atau bersisik atau mempunyai lelehan yang abnormal. Apabila ia merebak ke kawasan lain, akan menjelma tanda seperti demam, seram sejuk, sakit tulang dan sendi, sakit kuning, gejala neurologi dan curahan (efusi) pleura. Kelemahan adalah tanda atau gejala awal kanser payudara mungkin tidak kelihatan, justeru kaum wanita perlu mengambil inisiatif membuat diagnosis dengan memeriksa sendiri payudara dan juga menjalani ujian payudara setiap tahun.

untuk keterangan lanjut boleh rujuk kat kat sini

Ceramah ringkas ini disampaikan oleh penceramah daripada YEH MARKETING SDN BHD... mereka memperkenalkan satu alat baru (menurut beliau baru di Malaysia tapi telah digunakan lama di Russia) menarik gak alat ni... nak tahu lebih-lebih kena rujuk di  laman web rasmi mereka: click sinun ye...hihihihi

ok selamat menambah pengetahuan.... :)

Saturday, November 20, 2010

KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN...., tempahan, bentuk dan edar.....

kad jemputan saya dah siap... huhuhuhu lega walau pun ada juga sikit yang saya tak puashati tapi alhamdulilah ok sebenarnya.... apapun waktu ni ada rakan2 yg dah terima kad saya, cume yang pos tu belum lagi saya lum sempat nak g beli setem huhuhuhuhu

saya tempah kad ni dah lama... dari bulan ramadhan lagi... hihihihihihi kebetulan ada masa tu yg terus tempah atas nasihat beberapa org yg rapat dan persetujuan Mr T... saya nye bajet ciput je.. takut nak cari kad mahal2 maklum lah saya org biasa je... kad pon biasa2 je..hihihihii tapi apapun dah tercapai hajat saya.... alhamdulilah...

sekarang bab nak edarkan kad plak..adui macam mana nak bagi kad ni erk... segan la... officemate saya cadangkan bagi awal sebab senang mereka yg bekeluarga nak set masa dan buat perancangan..jadi saya bagi awal... pastu saya send dulu kat fb... jadi masa bagi kad tu org dah tahu jadi takde la muka saya merah n segan sgt...huhuhuuhu susah kalau saya dah tersipu-sipu kat situ...jadi tahu kelemahan diri kena cari penyelesaian dulu ..hahahaha

 BAgi yang takde FB tu saya kena menghadapi situasi ni....tapi memang kelakar kalau diingat balik, ada yg, saya kata saya wakil menjemput la ..kembar saya nye la huhuhu punye la segan.. Mr T  ketawakan saya je..dia kata apalah itu pun nak malu... eeee nak wat camne dah memang saya pemalu kan? huhuhuhuhuhu



tak kisahlah masih ada banyak lagi yang saya lum edarkan, sebab masih tercari-cari cara nak edar huhuhuhu bimbang saya tersipu-sipu je lepas bagi kad tu..adui susah gak erk ada penyakit tersipu-sipu ni...

Apapun semoga majlis yang telah dirancang ini akan berjalan lancar dan dirahmati Allah dan semoga perhubungan kami berkekalan dan dirahmati, amin...

Thursday, November 18, 2010

SLE.....

hai hari ni saya gembira sangat...sebab saya dapat jumpa dengan pasangan suami isteri yg merupakan cikgu saya masa sek ren.. saya cari rumah cikgu tadi... cantik sgt rumah cikgu lanskap nye cantik ada gaya-gaya inggeris sikit dan gaya dalam taman...memang rasa damai sangat....... tu yg rasa tak mau balik je... hihihihi balik teacher bekalkan pisang ngan perencah soto n baby cucumber ...thanks teacher...

Tapi sedih juga...tengok keadaan teacher... teacher sakit SLE... saya pernah dengar tapi tak pernah nak amik tahu pun pasal sakit ni... tapi lepas cikgu cerita teacher sakit SLE saya jadi rajin research tentang sakit SLE ini... tapi saya kan caring orgnye hihihi jadi saya nak share dengan semua org mengenai penyakit ni..hari tu saya dah buat kelas kat office tentang sakit ni... pendengarnya ialah K.sabrina n Mr Adam...huhuhu ok ini saya share ye tentang SLE... ini pun saya amik dari blog n laman web lain gak... terima kasih Pakcik Google... :)

Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
SLE ialah sejenis penyakit kronik yang berlaku akibat kecelaruan sistem ketahanan tubuh atau rangkaian sel dan organ yang bertindak melindungi tubuh daripada serangan benda asing.  Sistem ketahanan tubuh akan menghasilkan antibodi apabila ianya mengesan organisma yang memasuki tubuh dan antibodi ini bertindak mempertahankan tubuh daripada serangan jangkitan organisma itu.  Bagi pesakit SLE, antibodi yang terhasil menyerang sel-sel tubuh sendiri.  Mana-mana organ di dalam tubuh pesakit boleh mendapat serangan dengan menunjukkan gejala yang berbeza-beza.




Punca sebenar penyakit ini belum dapat dipastikan tetapi kemungkinan besar mempunyai kaitan rapat dengan gabungan pelbagai faktor seperti genetik, hormon, sistem imun badan dan persekitaran seperti virus Ebstein Barr. 
Di antara gejala-gejala SLE ialah :
  • Sakit sendi atau bengkak sendi/arthritis.
  • Rasa lesu 50 peratus.
  • Demam yang tidak tentu.
  • Pecah-pecah mulut
  • Masalah kulit
  • Buah pinggang.
  • Sistem saraf
  • Gugur rambut.
  • Tompok-tompok merah atau ruam merah berbentuk kupu-kupu pada bahagian muka.
  • Kiraan darah putih yang rendah
  • Kiraan platelet rendah
  • Sawan
  • Gangguan urat saraf
Di antara Kaedah Rawatan Penyakit SLE ialah :
  • Menentukan keaktifan penyakit SLE dan penglibatan organ-organ.
Keaktifan penyakit merujuk kepada keradangan organ-organ yang terlibat dan darjah kerosakan organ pula merujuk kepada indeks kerosakan sesuatu organ itu.  Keaktifan penyakit diukur melalui sejarah klinikal, pemeriksaan pesakit secara teliti, ujian spesifik organ-organ dan serologi.
  • Pengubahsuaian gaya hidup.
Diet yang sesuai bergantung kepada ciri-ciri SLE yang dialami pesakit.  Mereka yang mempunyai SLE aktif memerlukan kalori yang bertambah.  Rawatan steroid menambahkan selera makan pesakit SLE.  Justeru, kebanyakan pesakit mempunyai berat badan yang berlebihan.  Sementara itu peningkatan paras lemak berlaku pada pesakit yang mempunyai hefrotik atau yang diberi rawatan steroid.  Oleh itu, mereka perlu mengawal pemakanan melalui pengambilan diet rendah lemak.  Rawatan menggunakan ubat statin boleh diberikan jika paras kolesterol masih tinggi selepas pengawalan diet.  Pesakit SLE tidak perlu mengambil vitamin kecuali jika mereka kurang selera makan.  Kebanyakan pesakit SLE juga mempunyai paras vitamin D aktif rendah manakala pesakit yang menerima steroid perlu diberikan kalsium, vitamin D dan bisfosfonats untuk meminimumkan kehilangan tulang.
  • Senaman
Kekurangan aktiviti badan semasa berlakunya peringkat aktif menyebabkan kehilangan otot-otot badan dan pengurangan stamina.  Oleh itu, seseorang pesakit digalakkan menjalani senaman secara berperingkat-peringkat.
  • Merokok boleh meningkatkan risiko SLE.  Perokok juga mempunyai keaktifan SLE yang tinggi.
  • Elakkan tekanan kerana ianya boleh menyebabkan SLE menjadi aktif.  Perlu sentiasa berfikiran positif.
  • Perlindungan kulit seperti menggunakan perlindungan matahari SPF sekurang-kurangnya 45.  Pesakit digalakkan memakai payung, topi atau baju lengan panjang.
 Sumber maklumat : Mingguan Malaysia, 26 Jun 2005

Sunday, November 14, 2010

WARNA PERSAHABATAN

Hai....... malas nye saya nak siapkan hujah ni... dah tiga hari fail ni saya pegang, letak, pegang belek-belek dan esok adalah hari terakhir... apapun alasan saya kena siapkan malam ni juga..waha wahahahaaaa camne ni..takde mood... ( nak wat hujah pon kena tunggu mood gak ker?) aduiiiii :)

Dalam melayan dan mencari-cari mood saya terfikir untuk mengemas kini inbox email saya... ada 1000 lebih email tak berbaca..ermm kebanyakkan adalah email forward atau berantai yang saya tak baca....hihiihi dan ketika sedang memilih email-email yang best saya terjumpa dengan satu email ni...macam best je... baca ye kita share... sharing is caring kan..... ok enjoy it dan cari iktibar disebaliknya... ...



"Di suatu masa warna-warna dunia mulai bertengkar. Semua menganggap dirinyalah yang terbaik yang paling penting yang paling bermanfaat yang paling disukai

HIJAU berkata:"Jelas akulah yang terpenting. Aku adalah pertanda kehidupan dan harapan.
Aku dipilih untuk mewarnai rerumputan, pepohonan dan dedaunan.
Tanpa aku, semua haiwan akan mati.

BIRU menyampuk:
"Kamu hanya berpikir tentang bumi,pertimbangkanlah langit dan samudra luas.
Airlah yang menjadi dasar kehidupan dan awan mengambil kekuatan dari kedalaman lautan.
Langit memberikan ruang dan kedamaian dan ketenangan. Tanpa kedamaian, kamu semua tidak akan menjadi apa-apa"

KUNING menjerit:
"Korang ni serius ke? Aku membawa tawa, kesenangan,ceria dan kehangatan bagi dunia. Matahari berwarna kuning, dan bintang-bintang berwarna kuning. Setiap kali kau melihat bunga matahari, seluruh dunia mulai tersenyum. Tanpa aku, dunia tidak ada kesenangan."

ORANGE menyusul dengan meniupkan trompetnya:
"Aku adalah warna kesihatan dan kekuatan. Aku jarang, tetapi aku berharga karena aku mengisi keperluan kehidupan manusia. Aku membawa vitamin-vitamin terpenting. Pikirkanlah labu, jeruk, mangga dan papaya. Aku tidak ada dimana-mana setiap saat, tetapi aku mengisi lazat saat fajar atau saat matahari terbenam. Keindahanku begitu menakjubkan hingga tak seorangpun dari kalian akan terfikir di fikiran orang."

MERAH tidak boleh diam lebih lama dan berteriak:
"Aku adalah Pemimpin kalian. Aku adalah darah - darah kehidupan!
Aku adalah warna bahaya dan keberanian. Aku berani untuk bertempur demi suatu kuasa.
Aku membawa api ke dalam darah. Tanpa aku, bumi akan kosong laksana bulan.Aku adalah warna hasrat dan cinta, mawar merah, poinsentia dan bunga poppy."


UNGU bangkit dan berdiri setinggi-tingginya ia mampu:
Ia memang tinggi dan berbicara dengan keangkuhan. "Aku adalah warna kerajaan dan kekuasaan. Raja, Pemimpin dan para marhain memilih aku sebagai pertanda kuasa dan
kebijaksanaan. Tidak seorangpun menentangku. Mereka mendengarkan dan menuruti kehendakku."

Akhirnya NILA berbicara lebih perlahan dari yang lainnya, namun dengan kekuatan niat yang sama:
"Pikirkanlah tentang aku. Aku warna diam. Kalian jarang memperhatikan adaku, namun tanpaku kalian semua menjadi dangkal. Aku mempersembahkan pemikiran dan refleksi, matahari terbenam dan kedalaman laut. Kalian memerlukan aku untuk keseimbangan dan kontra, untuk doa dan ketenteraman batin."

Jadi, semua warna terus menyombongkan diri, masing-masing yakin akan kehebatan dirinya.
Perdebatan mereka menjadi semakin keras. Tiba-tiba, cahaya halilintar melintas membutakan.
Guruh menggegar.

Hujan mulai turun tanpa kasihan.Warna-warna sama-sama ketakutan, berdekatan satu sama lain mencari ketenangan.

Di tengah suara gemuruh, hujan berbicara:
"WARNA-WARNA , kalian bertengkar satu sama lain, masing-masing ingin mendominasi yang lain. Tidakkah kalian tahu bahawa kalian masing-masing diciptakan untuk tujuan khusus,unik dan berbeza?

Berpegangan tanganlah dan mendekatlah kepadaku!"
Menuruti perintah, warna-warna berpegangan tangan mendekati hujan, yang kemudian berkata:

"Mulai sekarang, setiap kali hujan turun, masing-masing dari kalian akan membusurkan diri sepanjang langit bagai busur warna sebagai mengingatkan bahawa kalian semua dapat hidup bersama dalam kedamaian.

Pelangi adalah pertanda Harapan hari esok."
Jadi, setiap kali HUJAN turun keras membasahi bumi dan saat Pelangi memunculkan diri di angkasa marilah kita MENGINGAT untuk selalu MENGHARGAI satu sama lain.

MASING-MASING KITA MEMPUNYAI SESUATU YANG UNIK, KITA SEMUA DIBERIKAN KELEBIHAN DAN KELEMAHAN UNTUK SALING BERGANTUNG ANTARA SATU SAMA LAIN UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN DI DUNIA DAN SAAT KITA MENYEDARI PEMBERIAN ITU, MEMBERI KEKUATAN VISI KITA, KITA MEMPEROLEH KEMAMPUAN UNTUK MEMBENTUK MASA DEPAN ....

Persahabatan itu bagaikan pelangi:
Merah bagaikan buah epal, terasa manis di dalamnya.
Jingga bagaikan kobaran api yang tak akan pernah padam.
Kuning bagaikan mentari yang menyinari hari-hari kita.
Hijau bagaikan tanaman yang tumbuh subur.
Biru bagaikan air jernih.
Ungu bagaikan kuntum bunga yang merekah.
Nila-lembayung bagaikan mimpi-mimpi yang mengisi kalbu.
Saya paling suka ayat yang saya colourkan hijau ini.... hihihihihi camne dah dapat memahami maksud tersiratnya? jom sama-sama hayati dan fikirkan.........

Wednesday, November 10, 2010

saya yang tiada idea untuk menulis

Hai...lama nye tak tgk blog ni... nak sempat atau dalam erti kata lain malas  hihihihihi ...sebenarnya byk idea-idea yg merencana di dalam minda tapi tak mampu diluahkan di papan keyboard ni.. bila jari jemari ni mula untuk menari tapi akhirnya gagal dalam mencari rentak..maka hilang la irama dan lagu untuk saya postkan ke dalam entry saya...


Tapi rasanya malam ni tetap nak gagahkan diri mencari kembali rentak dan irama untuk menghasilkan sebuah lagu yg menarik...cewah... saya sebenarnya dilanda kerisauan ... kenapa ntah rasa takut sikit... rasanya bukan saya je yg takut ni..mak abah n adik2 saya pon nampak risau....


Kekadang saya terfikir sendiri, susahnya menguruskan majlis walimah ye.... tapi kenapa ada sesetengah masih sibuk mencari dan mengintai ruang tuk memutuskan ikatan murni tersebut..adui kes tuntutan fasakh dan taliq boleh la tahannya..itu tak termasuk kes permohonan cerai dan lafaz cerai....


mungkin ada benarnya, kalau menguruskan majlis walimah sahja sudah sukar, apatah lagi kehidupan dalam perkahwinan tersebut...semestinya juga sukar ..tetapi semua perkara sukar dan susah jika kita tidak berjaya mengatasi dan mengurus masalah dengan baik.


Tak cakap lebih pon tak reti sebab belum cukup pengalaman dan belum pun menempuhinya, semoga melalui pengalaman rakan2, client (pengalaman yg paling banyak sampai kekadang buat saya takut hihihi), pembacaan dan observasi tak formal saya akan menjadikan saya lebih matang dan dapat melalui fasa tersebut dengan lebih baik

Dan semoga segala perancangan kami dipermudahkan berjalan lancar...aminnn