Monday, October 25, 2010

Filem Kita Wajah Kita?

Semalam, saya berkesempatan menonton Festivel Filem Malaysia yang Ke23... banyak juga filem yang tercalon tapi saya tak pernah dengar, contoh macam filem estet, Haq dan ada beberapa lagi... adakah filem tu kurang publisiti atau bajet kecil takde modal untuk publisiti? atau saya yang tak ambik tahu pasal filem tersebut..

Apapun sebagai penonton biasa yang tiada pengetahuan penuh mengenai filem apatah lagi dunia seni, saya tertarik untuk bercerita mengenai Filem yang telah menjadi filem terbaik iaitu Magika...bagi saya filem magika adalah satu anjakan dalam dunia perfileman Malaysia, walau dilihat ianya seakan meniru cerita-cerita Disney dari Hollywood namun bagi saya ianya tetap ada jati diri Malaysia, kisah dan jalan ceritanya tetap Malaysia kerana semua watak-watak didalamnya adalah watak-watak cerita rakyat masyarakat kita yang kian di lupakan...

Saya dibesarkan dengan cerita-cerita rakyat ini, yang diselitkan dengan unsur-unsur moral yang bersahaja. Sekurang-kurangnya cerita ini dapat mengantikan kisah-kisah fairy tales seperti sleeping beauty, cinderella, Pinachio ddan sebagainya. Bukan apa tetapi jati diri dan asal usul kita perlu diterapkan kepada generasi muda kita terutama kanak-kanak...Bukan kah kanak-kanak adalah permata negara?

Bila melihat Magika saya tidak segan untuk melaungkan kembali sloganyang pernah diwar-warkan Finas satu masa dahulu "Filem Kita Wajah Kita" tapi sekiranya melihat lambakan filem diluar sana pada hari ini saya malu bukan setakat mewawarkan untuk menyebut slogan tersebut juga malu. Kerana saya malu untuk meniayakan apakah masyarakat yang gemar kepada kisah-kisah seram, mengeksplotasi wanita, atau kisah cinta yang tidak melambangkan masyarakat timur dan syariat Islam seperti yang digambarkan di dalam filem itu sama dengan realiti hidup masyarakat kita?

Saya teringat mengenai kupasan wartawan Utusan Malaysia sebulan yang lalu mengenai kurangnya filem berunsur Islam di Malaysia, jika dilihat sekeliling kita memang betul pun, cetusan pendapat seorang pembaca Utusan Malaysia (untuk penulisan penuh sila klik) mengenai filem kita hari ini, secara peribadi saya turut bersetuju dengan pendapat beliau...

Senaman Minda untuk hari ini......

* Sekadar luahan rasa dan pendapat dari pemikiran dan pandangan dari insan yang tidak mengerti dan memahami dunia seni tapi apa yang saya faham matlamat tidak menghalalkan cara...... Wa Allahu Alam.

Thursday, October 21, 2010

POMANDER BALL BUATAN SENDIRI

Saya kan memang giler bunga... hari tu saya terbaca sesuatu dari sebuah blog disini.....lepas tu masa saya g sebuah kedai saya ternampak gabus tu... ting...saya rasa saya nak cuba buat la.... saya pon apa lagi menyusahkan adik kedai tu untuk pilihkan bunga-bunga utk saya... adik ni memang super la layan saya... dan masa kat rumah tu tarar...saya berjaya menghasilkan pomander ball saya... sebenarnya saya pon tak tahu apa nak buat ngan pomander ball ni...(syppppppppp nanti angah marah dia asyik kata saya membazir...hihihihi) saya saje je nak cuba...alhamdulillah jadi takpe pasti  ada kegunaannya...

                                                           bunga yang saya pilih
                                                                dah siap separuh.........
                                          tarar............ dah siap..... sakit jari saya.... tapi puas...

Petang tu sebelum balik Jb.... saya telah berjaya menghasilkan satu lagi pomander ball tapi besar sikit dari yg asal... baru saya tahu saiz bunga membantu saiz pomander ball ni...saya gunakan gabus yg sama saiz tapi guna bunga besar..dan hasilnya lebih besar dari pomander ball pertama... dan pomander ball ini saya sudah tahu kegunaannya nnt... tgk lah nnt....

               nampak pucat ler.... dah bunga tu je yg ada... camne nak nampak nak pucat erk? ting.............

Kekasih Gelap ku Cedera..

 Sedihnya...kekasih gelap saya hari ni tercedera...akibat kecuaian saya..... isk isk isk... hari ni keluar waktu lunch g kotaraya beli barang sikit.... masa nak kuar dari parking tersilap bajet...terlanggar rumag dan tiang parking.. bunyi dia memang dasat...tgk rumah parking tu ada kemek sikit..tiang tu pon kemek.. dalam kepala ni habislah mesti teruk punye bumper keta ni.. tapi buat-buat cool tak turun pon keta.... takpelah sampai office nnt baru tgk.. pergg sampai je parking office... kelu tak terkata... sedih wooooooooo sian dia mesti sakit.... leh tahan gak teruknya... bumper terkoyak... apa erk nama satu lagi tu fander ke apa ntah kemek.... tgk dari jauh macam takd eper..tgk dekat pergggggggg...


Alhamdulillah sebab saya dikurniakan officemate yang caring dan baik-baik belaka... masing2 memerah dan mencurah idea membantu saya yg masa tu memang kusut giler... Thanks to K.Ina call tanya kan abg hery n bagi pinjam keta n hantar dan amik g court... K.Doty n En.Syed yg memberi info harga bumper , walau tak membantu sampai akhirnya tetapi info tu cukup berguna buat diri yg buta pasal memende ni semua... UStaz Rizal yg siap call kan Perodua, MrAdam yg beri info pasal insuran, Najaa yg bagi no phone Perodua, dan Encik Husin dan Acu yg kenalkan saya ngan Doktor yg berpatutan ngan bajet saya dan hasilnya muaahhhhhh rahsia...huhuhuhu opsss juga pada loloq yg teman amik keta ngan Acu n tlong tawarkan harga ngan uncle..

Uncle tu kata, luar nampak tak teruk, tapi dalam teruk banyak nak kena ketuk ... kaki lampu pon patah tapi uncle adjust... mahal tu klu lampu tu tak leh guna.... alhamdulillah segala urusan dipermudahkan.... thanks uncle tlg pulihkan kekasih gelap saya kembali tanpa cacat cela...( nampak seperti baru!)

Terima kasih juga pada mak dan abah yg bri semangat dan mencool kan saya.. serta Adik yg tolong surver kan harga bumper kat Taman U dan Angah yang sentiasa disisi....( tak leh lupa la saat-saat suspen kat senai tue huhuhuhuhu)  dan akhirnya Mr T..walau saya tahu nada dia memberi ingatan (suara tegas tul...masa tu rasa saya macam anak murid dia je huhuhuhu) supaya saya jgn cuai dan lebih berhati2 tapi saya tahu dia amik berat pasal saya....

Apapun saya bersyukur kerana walau saya kehilangan Note RM50.00 sebanyak 6 keping dalam satu hari...tetapi saya sekadar melanggar rumah parking yang saya tak perlu bayar ganti rugi atau menyebabkan kehilangan nyawa atau menyebabkan saya tercedera... alhamdulillah...

Lepas ni saya kena memandu dengan lebih berhemah dan berhati-hati............ terima kasih Ya Allah di atas teguran kepada diri ini yg mungkin teralpa padaMu..... 

Saturday, October 16, 2010

Buku untuk Hantaran?

Awal suruhan ialah membaca

Menuntut ilmu disuruh budaya

Inilah teladan sepanjang masa

Gayakan hidup dengan membaca



Apalah nama andai tanpa ilmu

Apalah mahkota permatanya palsu

Tanpa membaca cacatlah minda

Tanpa ilmu ke manalah kita



Jika ilmu penuh di dada

Bila bergaya dengan membaca

Dunia sempit menjadi luas

Tempah kejayaan tiada terbatas



Negara yang kecil tinggi martabat

Kerana ilmu, negara berdaulat



Mari kawan kita membaca

Mari rakan, timba ilmu dengan membaca

Inilah perjuangan, sambutlah seruan

Jadikan Membaca Gaya Wawasan



Everybody!

Take a book and read

To gain knowledge, everyone has to read

Let's reach out, open up your mind

Let's make reading, a lifestyle of Wawasan

Ini lah bait-bait lirik lagu membaca gaya wawasan.... suka dengar lagu ni... iskk dah lari topik pula...

Menurut statistik, Kadar buta huruf di Negara kita semakin berkurangan.... tapi malangnya kadar pembaca tegar juga turut berkurangan... kenapa ya masyarakat kita lebih suka menjadi penagih tegar daripada menjadi pembaca tegar? Tak perlu lihat orang lain, cukup
lah dengan meneliti diri ini...dari Januari hingga Oktober ni rasanya tak sampai lima buah buku yang habis di baca...opsss tak termasuk novel erk.... kalau termasuk novel habis... tapi tahun ni adalah tahun paling sikit baca novel.... (abah mesti gembira dengar yang statistik baca novel berkurang tahun ni kui kui kui)
rak buku saya di rumah sewa..... ada dua ke tiga buku yang tak habis baca lagi..... 

Salah tak kalau tak mengadaptasikan hobi dan minat mengila aku pada buku...dengan menjadikannya sebagai salah satu dari hantaran nanti? tapi dari hasil observasi yang dijalankan ada dah yang menjadikan buku sebagai hantaran... cuma belum meluas... boleh juga erk kalau menjadi diantara perintis...(sedangkan dah ramai orang buat saje nak perasan gak jadi perintis..hihihihih)
sesuai tak letak buku-buku ni dalam bakul macam tu? kalau tak guna bakul?


suka suka suka sangat kalau dapat hadiah buku......... tapi kalau ikut dalam senarai hantaran dari My Mr T... takdelah senarai buku cuba nak selit pun tak leh.. kecuali la kalau tambah dulang...ooooo tak mau!!!! tapikan kalau ada ruang... nak buku Natrah.......... bestnya kalau dapat...nyum nyum nyum...opsss macam makanan plak......... Penerbit buku tu tak nak ke sponsore buku tu? hihihihihi (angan-angan yang pasti tak dapat direalisasikan.... hihihihi)

Ermmm membaca memang kunci pengetahuan.... terasa diri ini begitu kerdil dan teruk sangat..sebab untuk tahun ini tak sampai 5 buah buku berjaya dihabiskan....aduiiiiiiiiiiii... dashyat nye... tak sangka jadi salah seorang penyumbang kepada masyarakat celik huruf tapi tak membaca...malunyaaaaaaaa.... tapi tak membaca bukan bererti malas baca ye...kengkangan masa, keletihan menyebabkan akhirnya buku yang baca saya...( tidur la jawabnya........)

Oklah nnt saya nak tgk camne cara gubah buku sebagai hantaran ye... sebab dalam kepala saya ada 3 buah buku yg saya beli, saya tak tanya Mr T pun sebab dia pernah kata beli je la apa je.... baik kan Mr T saya...hihihihihihi jadi kerana kebaikan dia saya telah membeli buku-buku yang saya suka..... hihihihi kad keahlian Popular saya dah tamat tempoh dan sebab tak sempat g Popular, hari ni saya daftar pulak kad keahlian Badan Book Store... hihihii semoga saya akan jadi orang yg rajin membaca dan dapat berkongsi ilmu dengan insan-insan lain.... sebab saya nak jadi insan yang baik, memberi manfaat kepada insan lain, macam dalam Hadith Rasulullah: "Sebaik-baik manusia adalah mereka yang bermanfaat untuk insan lain"

ok Ingat jangan lupa... membaca jambatan ilmu.......
Baca lah oleh Mu.... Iqra!

Sunday, October 3, 2010

Denggi? Virus Kencing Tikus? Jangkitan Bakteria di Paru-paru........

Dah seminggu bilik tu kosong....... minggu lepas masih ada fail dan buku-buku yg tersusun rapi, tapi minggu ni kosong...yang ada hanya kerusi, meja, rak-rak dan komputer yg kehilangan tuannya.... Ermm diaorg tu rasa tak erk kehilangan macam yang aku rasa? ada perasaan ke kerusi, meja tu? huhuhuhuhuhu

Rasa janggal bila balik lalu depan bilik tu tak cakap apa-apa macam dulu "bye balik dulu jumpa esok" ...takde member leh citer secara santai pasal kes-kes kat mahkamah, ragam client dan macam-macam la...nak jumpa tuan-tuan yang lain mesti la ala-ala skema sikit kan? fuhhhhhhhh sedih weiiiiiiiiiiiiiiiiii

Dan hari khamis tu, dikejutkan kan satu lagi berita.... dia masuk hospital...HUKM wad kritikal.... sakit apa la plak Cik Kak ni... menurut sumber... sesak nafas, kencing kotor, tekanan darah rendah dan doktor nak masukkan tiub air terus ke jantung...dan jika tak sedar malam tu juga akan dimasukkan ke ICU.... Ya Allah..bantulah kawan ku amin.... Malam sikit dapat call... nama dia yang naik... suspen takut plak nak angkat..bila angkat suara lemah kedengaran... citer dan maklumkan dia kat wad...sedih sgt bila dengar dia mengadu sakit..kena cucuk sana kena cucuk sini.... semoga dia tabah menghadapi Ujian ini...aminn..

Esokkannya kat office, kecoh citer pasal dia....... doktor suspect Denggi... petang dapat berita Doktor suspect Virus Kencing Tikus http://www.sihatselalu.com.my/2010/07/kencing-tikus-leptospirosis.html...
risau nye bila dengar macam ni.... tiba-tiba rasa sedih sebab hari last hari tu, tak dapat jumpa dengan dia, sebab terlibat dengan bengkel pelan tindakan ekonomi wanita Johor....... rasa nyesal plak tak lari je kejap petang tu....

Setelah pakat-pakat, sabtu pagi saya dan beberapa orang rakan pejabat (dua kereta) pergi ke HUKM... perjalanan rasa lambat sangat...tak sabar nak jumpa dia...... smpai HUKM petang, lega dapat tgk muka dia, walau rasa pilu dan sedih tengoh wajah pucat tu.......... Dan maklumat terbaru...doktor kata bukan virus kencing tikus.... doktor kata ada jangkitan kuman di paru-paru... diagnosis sekarang hanyalah antibiotik... Doktor juga manusia biasa, tak dapat mengesan penyakit dengan serta merta.... semoga doktor dapat mengesan penyakit sebenar dia dan yang paling penting dia cepat sembuh walau sakit apapun yang dihadapi...aminn
Alhamdulilah yang datang semuanya kecuali saya... memang pelawak hebat sehingga mampu buat dia ketawa.... dan makan nasi lebih dari semalam... (Akmal yang bagitau dia takde selera makan)


Dah tiba masanya untuk kami pulang dan tinggalkan wad tu..... sedihnya.... air mata dah bergenang tapi kena tahan, tak leh nangis...tak mau pulang dengan tangisan sebab air mata ini akan menambah kesedihan dan kesengsaraan dia.... kena tabah kuat hadapi ujian Allah ini.... Allah tidak akan menguji hambanya yang tidak kuat untuk menghadapi ujian itu.....

Ya Allah ..
kuatkan lah semangat Noor Hanini Ismail dan suaminya (pengantin baru lagi...baru dua minggu)
dalam menghadapi ujian mu...
semoga cepat sembuh dan kembali menjalani kehidupan seperti biasa
aminnnn