Saturday, May 15, 2010

HARI IBU...

emmm dah seminggu berlalu, tapi rasanya aura nye masih ada kerana sebenarnye setiap hari adalah hari ibu...hihihi mak...sayang mak..


Pagi tu dengar satu slot di RTM berkenaan hari ibu, penceramah tu kata, hari ibu ni asalnya dari perayaan orang kristian...bagi menghormati Mother Mary atau Maryam , ibu kepada Nabi Isa Alaihi Salam atau dalm agama Kristian Jesus... Dan menurut beliau lagi kita hendaklah menyayangi ibu kita sepanjang hari dengan erti kat alain setiap hari adalah hari ibu... Sebenarnye tak dapat dgr dengan penuh sebab ngah sibuk mengemas tapi kiranya ada juga la intipadi yg dapat diambil..dan selebihnya melalui carian di internet terjumpa satu artikel ni..maybe leh share:

"ASAL USUL HARI IBU

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.


Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.


Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.


Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.


Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.


Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.


Justeru, apakah justifikasi orang-orang Islam merayakan hari tersebut ?


Terjemahan oleh webmaster dari History of Mothers Day

ok tu apa yg aku dapat cari n share.... dn bagi aku plak hari ibu ni sekadar satu hari yg luarbiasa sikit dari hari biasa...hari2 biasa pun tetap sayang mak, zahirkan kasih sayang tetapi time hari ibu ni, dapat zahirkan dengan yg luarbiasa macam buat kek yg ditujukan utk ibu, atau belikan sesuatu hadiah utk ibu... atau apa2 je utk menghiburkan hati ibu asalkan tidak bercanggah dengan syarak....
 
yela ibu kan ratu hati ku,
http://www.youtube.com/watch?v=sU4jZMeKBL0&NR=1
 
macam dalam lagu ni.... masa kecik dulu suka sangat dgr iklan ni....dulu iklan nye versi lain...tak sangka dah besr ni keluar balik walau dengan versi yg lain yela ikut peredaran zaman.... hihihihi
 
Tak dapat nak bayangkan camne nak teruskan perjalanan hidup tanpa mak disisi..... satu hari tak dgr suara mak rasa tak tenang je... Ya Allah panjangkan la usia ibu ku dan pelihara la beliau dibawah naugan rahmat Mu, amin..
 
 Read more: http://www.metrolyrics.com/i-cant-get-over-you-lyrics-ibu.html#ixzz0o3Q5QWXT

No comments: